Programma

Woensdag 22 november

Workshop banners maken

Kom op woensdag 22 november na het Soepcafé naar De Klinker voor een workshop banners maken! We gaan samen verven, tekenen en leuzen bedenken.

Tijd: 20:00
Plek:  De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, 6511 PK Nijmegen


Zaterdag 25 november

Café, antiracistische exposities en mini-filmfestival

Kom langs voor een overvolle middag met een doorlopend programma in de Klinker. In ons café kun je iets drinken en op je gemak rondkijken door verschillende mini-tentoonstellingen, wat lezen aan onze anti-racisme zine tafel, racistische leugen ontrafelen en korte filmpjes kijken en meer.

In onze filmruimte zijn 3 geweldige documentaires te zien over anti-imperialisme, rechten van vluchtelingen en het blootleggen van witte privileges:

 • Wit is ook een kleur (2016) van Sunny Bergman, 51 min  (Nederlands)
 • Lesvos: Beautiful Prison (2017) van Laura Heinig, 55 min (Engels)
 • Concerning Violence (2014) van Göran Olsson, 89 min (Engels)

Tijd: 14:00-19:00
Plek:  De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, 6511 PK Nijmegen


Zaterdag 25 november

Anti-racisme info avond

Van het bestrijden van islamofobie tot het dekoloniseren van de academische wereld, van anti-fascisme tot het verdedigen van de rechten van vluchtelingen: anti-racisme is een beweging met vele gezichten. Op deze info avond hebben we sprekers uitgenodigd uit verschillende organisaties die antiracistisch werk doen. Na de introductie van hun projecten zullen we in gesprek gaan over hoe deze projecten elkaar raken, hoe we elkaar kunnen versterken en wat we moeten doen om te voorkomen dat we verdeeld worden.

Dit evenement is Engels gesproken. Sprekers tot nu toe:

 • So introduceert het werk van We Reclaim our Pride, een intersectionele groep queers die werken tegen racisme, commercialisering en homonationalisme op LHBTQIA+ evenementen.
 • Ramon van de Internationale Socialisten spreekt over de aard van fascisme.
 • Denise verteld over kunst als activisme vanuit haar perspectief als een zwarte, Afrikaans-Ierse, queere vrouw die rap en spoken word poetry opvoert.
 • Voor het project Asylum University spreekt Kolar, een geografie-promovendus die een jaar geleden moeder werd, over het leren handelen vanuit haar onderbuik en zonder angst.
 • Olivier spreekt over de vermoeidheid van Willkommenskultur aan de Duitse kant van ons grensgebied.

Tijd: 20:30-23:30
Plek: De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, 6511 PK Nijmegen


Zondag 26 november

Laat jezelf horen!

Zondag komt de extreem rechtse groepering pegida naar Nijmegen. Deel van de antiracistische actiemarathon zullen acties zijn om pegida tegen te gaan. We roepen iedereen op om zondag 26 november om 13uur naar het Joris Ivensplein in Nijmegen te komen. (Hier gaat pegida verzamelen.) Laat jezelf horen, breng borden met antiracistische teksten mee en sta ze in de weg!

Tijd: 13:00
Plek: Joris Ivensplein, Nijmegen


Dagcafé en tentoonstelling

Terwijl buiten de acties tegen Pegida hopelijk de stad vullen met prachtige bordjes, banners en leuzen, zorgt het dagcafé voor een moment van rust voor iedereen die even overweldigd is of behoefte heeft aan wat warmte. Hier is gewoon koffie, thee en de verschillede mini-tentoonstellingen zijn er nog te zien.

Tijd: 11:00-19:00
Plek:  De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, 6511 PK Nijmegen


Nijmegen tegen Racisme, voor Grenzenloze Solidariteit: Een Block Party!

Het evenement zal plaatsvinden van 15:30 tot 17:00 op het Mariënburgplein (Tweede Walstraat/Mariënburg/v. Broeckhuysenstraat, ook wel bekend als het ‘Faberplein’). Er zal live-muziek zijn, sprekers en stands.

Sprekers

 • Just People
  Onafhankelijk informeel collectief van vrijwilligers dat directe steun en activiteiten organiseert met mensen die als vluchteling naar Nijmegen zijn gekomen.
 • Anya Topolski
  Politiek filosoof aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en oprichter van Een Andere Joodse Stem en schrijfster van meerdere artikelen over cultuur, religie en politiek.
 • Nazima Shaikh
  Lokale anti-racisme activist die de stem van veel méér mensen die in onze samenleving te weinig zichtbaarheid krijgen, naar voren probeert te brengen. Ze sprak het afgelopen jaar tijdens ‘Nijmegen Against Hate’, de ‘Womens March’ en over haar bewustwordingsproces rondom racisme en Zwarte Piet. Ze staat voor een maatschappij waar diversiteit de norm en dagelijkse gang van zaken is.
 • Wij Zijn Hier
  Groep vluchtelingen uit Amsterdam die besloten hebben de onmenselijke situatie waarin zij leven zichtbaar te maken, door zich niet meer te verschuilen maar juist de situatie van afgewezen maar onuitzetbare vluchtelingen in Nederland aan de kaak te stellen.

Muziek

 • Shireen
  Crisis Folk powerd by the Ukelele
 • Antilectual
  Nijmeegse melodieuze punkrock-trio
 • DJ Psix
  HipHop DJ en producer. Van o.a. ‘Fight the Power’ en Hip-Hopstandelingen

Stands

 • Vrije Bond
 • Anarchistische Groep Nijmegen

Tijd: 15:30 tot 17:00
Plek: Mariënburgplein


Afterparty

Er is maar één manier om onze antiracistische marathon af the sluiten: samen. Kom langs en deel het einde van een fantastisch weekend met ons. Heb je behoefte aan een plekje om te zitten en te praten, of juist aan een kans om de energie die je nog over hebt in dans om te zetten? We zorgen voor beiden.

Tijd: 20:30-23:30
Plek: De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, 6511 PK Nijmegen

Advertenties