zaterdag 25 november

Café, antiracistische exposities en mini-filmfestival

Kom langs voor een overvolle middag met een doorlopend programma in de Klinker. In ons café kun je iets drinken en op je gemak rondkijken door verschillende mini-tentoonstellingen, wat lezen aan onze anti-racisme zine tafel, racistische leugen ontrafelen en korte filmpjes kijken en meer.

In in onze filmruimte zijn 3 geweldige documentaires te zien over anti-imperialisme, rechten van vluchtelingen en het blootleggen van witte privileges:

 • Wit is ook een kleur (2016) van Sunny Bergman, 51 min  (Nederlands).
  Sunny Bergman onderzoekt in haar documentaire ‘Wit is ook een kleur’ op welke manier wit-zijn het denken bepaalt. Veel witte mensen voelen zich verongelijkt of worden boos als het over racisme en privileges gaat. Bergman wil laten zien dat kleur er wel degelijk toe doet en dat een witte huidskleur veel privileges met zich meebrengt, waar de groep zich niet van bewust is.
 • Lesvos: Beautiful Prison (2017) van Laura Heinig, 55 min (Engels).
  De documentaire gaat in op de verhalen en ervaringen van vijf vrouwen op het Griekse eiland Lesbos. Het toont de wreedheden van het Europese grensregime, en tegelijkertijd de manieren waarop mensen, individueel en gezamenlijk, momenten en ruimtes van de menselijkheid, autonomie, waardigheid en vrijheid trachten te vinden.
 • Concerning Violence (2014) van Göran Olsson, 89 min (Engels).
  Gebaseerd op het gelijknamige essay uit het boek ‘The Wretched of the Earth’ van Frantz Fanon, behandelt de film de Afrikaanse onafhankelijkheidsbewegingen die vechten tegen witte suprematie en het regime van onderdrukking dat is ingesteld door Europese regeringen.

Tijd: 14.00-19.00
Plek:  De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, 6511 PK Nijmegen


Anti-racisme info avond

Van het bestrijden van islamofobie tot het dekoloniseren van de academische wereld, van anti-fascisme tot het verdedigen van de rechten van vluchtelingen: anti-racisme is een beweging met vele gezichten. Op deze infoavond hebben we sprekers uitgenodigd uit verschillende organisaties die anti-racistisch werk doen. Na de introductie van hun projecten zullen we in gesprek gaan over hoe deze projecten elkaar raken, hoe we elkaar kunnen versterken en wat we moeten doen om te voorkomen dat we verdeeld worden.

Dit evenement is Engels gesproken. Sprekers tot nu toe:

 • So introduceert het werk van We Reclaim our Pride, een intersectionele groep queers die werken tegen racisme, commercialisering en homonationalisme op LHBTQIA+ evenementen.
 • Ramon van de Internationale Socialisten spreekt over de aard van fascisme.
 • Denise verteld over kunst als activisme vanuit haar perspectief als een zwarte, Afrikaans-Ierse, queere vrouw die rap en spoken word poetry opvoert.
 • Voor het project Asylum University spreekt Kolar, een geografie-promovendus die een jaar geleden moeder werd, over het leren handelen vanuit haar onderbuik en zonder angst.
 • Olivier spreekt over de vermoeidheid van Willkommenskultur aan de Duitse kant van ons grensgebied.

Tijd: 20.30-23.30
Plek: De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, 6511 PK Nijmegen

Advertenties